The80sme blogg | Inredning | DIY | Pyssel
top of page

Soppa är enkel, gott och ofta billigt! Jag gör ofta en slät soppa som jag varierar på olika sätt. Detta är en riktig go to rätt när det är kallt ute, när man har lite inspiration eller vill spara pengar. Eller helt enkelt när man vill äta en god soppa! Jag använder detta som grund för att skapa en rad olika soppor, gemensamt är att de alltid är köttfria med någon form av buljong och gräddig produkt som mixas med grönsakerna. Här delar jag med mig av mitt grundrecept på en slät soppa som du kan variera i oändlighet!


Grundrecept på slät soppa


Här kommer grundrecept på hur jag gör en slät soppa och sedan förslag på en god soppa du kan skapa:


Grundrecept - Slät soppa - enkelt, billigt och gott

  • Koka valfria grönsaker i buljong. 1 buljongtärning per 1/2 liter vatten.

  • Du kan använda färska eller frysta grönsaker eller blanda.

  • Koka grönsakerna mjuka, desto mindre bitar desto fortare går det.


Avsluta med att mixa soppan slät med valfri gräddprodukt. Efter detta koka den inte mera. Du kan exempelvis använda:


  • Grädde

  • Creme Fraiche

  • Kokosgrädde/kokosmjölk

  • Turkisk yoghurt

  • Syrad grädde

  • Färskost


Använd gärna stavmixer och mixa direkt i pannan. Det går snabbt och du sparar på disk.

Smaka av med salt och peppar och eventuellt vinäger eller annan krydda du önskar.


Några favoritsoppor hos oss:


Grundrecept - Lök och potatissoppa

  • Koka upp vatten med buljong - starta vattnet så hinner det koka upp medans du fixar grönsakerna. Jag brukar använda kycklingbuljong eller grönsaksbuljong (eller hälften/hälften till denna soppa).

  • Skala potatis.

  • Skär purjolök i mitten och skölj den noga.

  • Ta fram köksassistenten eller skärbräda och kniv.

  • Skiva potatisen och purjolöken.

  • Tillsätt potatis och purjolök i vattnet, akta så du inte bränner dig om det har blivit varmt.

  • Tillsätt svartpeppar. Inget salt nu, buljongen innehåller salt. Smaka av i slutet och tillsätt salt om det behövs!


Hur mycket grönsaker du ska ha varierar på hur tjock soppa du vill ha. Jag tycker att det brukar räcka med att koka upp vatten som täcker grönsakerna brukar bli en härlig soppa.


  • Koka grönsakerna mjuka på medelvärme.

  • Ta av från värmen.

  • Tillsätt crème fraiche eller turkisk yoghurt - hur stor mängd beror på hur mycket soppa du gör. Testa dig fram!

  • Tillsätt ca 1/2 paket fryst dill (beroende på hur stor mängd du gör)

  • Mixa soppan slät med stavmixer.

  • Smaka av. Behövs det mer salt, peppar, dill, crème fraiche, kanske lite vinäger för extra syra?

  • Tillsätt extra krydda om det behövs.

  • Mixa igen. Smaka av.

  • Upprepa till du är nöjd med resultatet.


Servera din goda soppa med bröd och en klick turkisk yoghurt eller crème fraiche on du önskar. Valfritt!


Barntips

  • Denna soppa har alltid gått hem hos mina barn trots att den innehåller lök. Jag tror dom gillar att den är så slät och mjuk.

  • För att att få den mindre varm brukar jag hälla upp den i deras tallrikar ett tag före servering.

Det går även bra att spä ut soppan med lite mjölk direkt i tallriken för att få ner temperaturen för barnen.


Rester

Det går toppen att långsamt värma upp denna soppa både i micro eller på spisen. Låt den endast bli varm, inte koka! Den smakar till och med ännu bättre efter några dagar då den mognar i kylen.


Håll utkik efter fler goda och enkla recept som passar hela familjen!


Du står i köket, ständigt orolig för att din gräddsås ska klumpa sig eller brännas fast. Du rör om och om igen, häller i lite mer grädde, justerar värmen – det känns som att hela kvällen består av just din sås. Men tänk om det fanns ett sätt att göra den perfekta gräddsåsen... utan stress?


Plötsligt slog det mig, borde man inte kunna koka gräddsås i slowcookern? Med en slowcooker kan du baka, steka och ja, till och med göra de mest underbara gräddsåser. Och det bästa? Du behöver inte passa den ständigt.


köttbullar med potatismos och gräddsås

Koka gräddsås i slowcookern

Häll i din buljong i slowcookern, följt av grädde. Jag går alltid på känsla när jag lagar mat men det finns en rad härliga recept på just såser på nätet. Våga testa dig fram! Ta med stekskyn, häll i en skätt mjölk, tillsätt Philadelphia som du vill bli av med från kylskåpen.

  1. Önskar du en tjockare konsistens? Tillsätt din valda redning.

  2. Krydda med salt, peppar och andra kryddor efter önskemål. Kanske en nypa vitlökspulver eller lite färsk timjan?

  3. Sätt på locket, ställ in den på låg värme, och låt magin ske. Rör om då och då, men du behöver inte vara ständigt närvarande.

När kvällen kommer, kommer du att ha en silkeslen, välsmakande gräddsås utan större ansträngning. Perfekt för att lyfta vilken middag som helst!


Tips: Använd en slowcooker med timer om du vill ha ännu mer kontroll över tillagningstiden. När tiden är ute stänger den av sig själv.

Låt oss börja med att konstatera en sak: odlingsåret 2023 har varit en riktig rysare. Med en väderlek som bjudit på allt från frostiga morgnar till stekande värme och invaderande sniglar, har det varit allt annat än en dans på rosor. Men som alltid i trädgården finns det både framgångar och nederlag att lära av. Så häng med, nu djupdyker vi!



Tomater - Succé i växthuset!

Tomater blev verkligen årets stjärnor. Från slutet av juni till mitten av september var jag helt självförsörjande. Det kändes fantastiskt att gå ut i växthuset och plocka dagens skörd. Och tänk att det hela började med några enkla frön från Moneymaker och ett par mystiska varianter jag hittade på en loppis! Lärdomen? Nästa år blir växthuset en renodlad tomat-, chili- och ört-oas.



Fantastiskt goda tomater att äta färska som mellis eller på smörgåsar eller i mat.



Zucchini – En Fråga om Timing

Zucchinin blev en blandad kompott av succe och misslyckande. De jag frösådde för tidigt blev långrandiga, medan de i pallkragar inte ens nådde blomstadiet innan frosten satte in. Så nästa år planerar jag att starta frösådden inomhus i maj istället. Förhoppningsvis kan det balansera ut tillväxten och ge en bättre skörd.


Nytt för i år var sorter disco, en vit variant som är både snygg och god med fast fruktkött. En rolig version som jag absolut kommer sätta nästa år.



Två olika sorters zucchini. Båda bra på sitt sätt. Nästa år kommer jag sätta båda vanlig zucchini igen och discovarianten, däremot skippar jag den gula sorten som blir som små bollar. Den är varken vidare god eller ger någon stor skörd.



Krasse – Mera nästa år!

Krasse blev en oplanerad succé. Dess snabbväxande natur och förmåga att fylla ut tomma ytor i trädgården gjorde det till en oväntad favorit. För att inte tala om hur lätt den är att odla! Så nästa år planerar jag att strö krassefrön lite här och där, över hela trädgården. Och det bästa av allt? Fröna kommer från mina egna plantor från i år.


Kål – Hit och miss

Mitt experiment med kål blev en riktig hiss och miss. Palmkålen trivdes utmärkt under sitt kålnät, men rödkålen? Nja.. Stora blad men mindre kålhuvuden. Kanske är det dags att inse att viss kål är bättre köpt än odlad, särskilt med tanke på hur billigt den är under hösten. Så nästa år ska den värdefulla ytan användas till något annat jag uppskattar, som exempelvis sockerärtor.



Sockerärtor – Dags att byta (tåg)spår

Sockerärtor har alltid varit en favorit i min trädgård, men i år kändes det som att tåget hade gått, bokstavligt talat. Sorten Lokföraren har inte levererat som jag hoppats. Därför blir det ingen Lokföraren nästa år, kanske en annan sort eller ännu mer av sorter Oregon Giant som jag älskar!



Har du testat äta sockerärtor på smörgåsen? Otroligt gott och fräscht!


Örter: Mera av det goda

Basilika och oregano blev stora favoriter. Jag gjorde till och med egen pesto! Nästa år är det dessa två som får mest plats, kanske jag till och med kan torka egen oregano och frysa både basilika och oregano.



Plantor: Fröså istället för att köpa

De plantor jag köpte färdiga var inte värt det, bara en massa pengar i sjön, de jag har odlat själv tar jag hand om bättre och det är mer värt än färdigköpt.



Gurka, välj rätt sort

Piccolino gurka från Coop var ingen hit. Endast 2 frön grodde! Nästa år blir det billigare och självpolinerande druvgurka från ÖOB som producerade bra mängd gurka under lång tid!



Solrosor och purjolök är inte värt det

Dessa tar upp yta och ger ingen större glädje eller utdelning, så de kommer inte tillbaka nästa år.



Fluffig gul variant och en vit. Nu när jag ser bilderna börjar jag fundera om jag gjort rätt beslut att utesluta dessa nästa år.. Vad tycker du?



Majs: Tar för stor plats och hann inte ge skörd

Majs hinner inte mogna och tar upp onödig yta. Detta blir det inget mer av annat än popcorn i kruka som dekoration.


Mer älskade bär!

Jordgubbar och hallon var en stor framgång, särskilt med lite extra gödsel till hallonen. Jag planerar att sätta fler jordgubbar från de revor som bildats. Vi köper sällan bär så att kunna gå ut och plocka i trädgården är guld värt!


Blåbärstry - dags att testa!

Nästa sommar är jag väldigt sugen på att komma igång att odla egen blåbärstry så det blir att göra mer research kring detta under vintern!


Odlingsäventyret är långt ifrån över, och jag ser verkligen fram emot nästa säsong. Har ni liknande erfarenheter eller tips inför nästa år? Dela gärna med er i kommentarerna!

bottom of page